top of page

Què s'ha de mirar a les etiquetes dels aliments?

  • David Miró
  • 2 oct 2020
  • 2 Min. de lectura

Actualizado: 17 oct 2020

Les etiquetes dels aliments contenen informació sobre la quantitat de calories, racions i dades nutricionals d'aquests. És per aquest motiu, que acostumar-se a llegir les etiquetes dels productes alimentaris és fonamental per distingir aquells saludables d'altres que no ho són. A continuació, us deixo els passos a seguir per saber què s'ha de mirar a les etiquetes dels aliments.


INGREDIENTS:

L'ordre dels ingredients apareix de més quantitat a menys, és a dir, decreixent. Per tant, els primers ingredients que hi hagi a l'etiqueta seran els que predominaran en aquell aliment. Com més ingredients naturals i saludables tingui millor, en canvi, si conté altes porcions de sucres afegits, sals i E (edulcorants, conservants i colorants), pitjor serà aquell aliment.


INFORMACIÓ NUTRICIONAL:

Aquest apartat normalment, ve expressat en forma de gràfica. Hi ha representat les kcal, la procedència d'aquestes, IR (Ingesta de Referència d'un adult mitjà), porcions i al·lèrgens.


1. Les kcal: Aquestes venen expressades pel valor energètic, és a dir, la quantitat de kcal que aporta cada 100g de producte, tot i que també hi ha envasos que es medeix per porcions. Aquest apartat no és de gran ajuda, ja que, depenent de l'aliment portarà un valor molt més elevat que un altre. Per exemple, l'enciam ens aporta unes 16kcal/100g, el pa unes 260kcal/100g, l'arròs unes 350kcal/100g, l'oli unes 900kcal/100g... És per això, que el més important és la seva procedència en la qual en parlo en el següent apartat.


2. La precedència de les kcal: La font de les kcal ve determinada per g, és a dir, en l'etiqueta se'ns mostra la quantitat de nutrients que hi ha per cada 100g del producte. Per entendre-ho què millor que un exemple.


Com podem veure, l'arròs ens aporta 0,7g/100g, dels quals són saturats (greixos no saludables) menys de 0,1g/100g. També ens aporta glúcids (hidrats de carboni), la seva font principal amb 78g/100g i, el més important és cap d'aquests són sucres (hi ha aliments que en contenent de forma natural, com les fruites, però d'altres perquè són afegits, això es pot saber mirant l'apartat d'ingredients). Té un aportació de fibra de 1g/100g (si fos integral, aquest valor seria superior). Proteïnes 6,8g/100g i sals 0,01g/100g. En definitiva, aquesta petita gràfica és de gran rellevància per saber el valor nutricional de l'aliment i la procedència de les kcal.


3. Ingesta de referència d'un adult mitjà (IR): Aquest apartat es basa en la quantitat de kcal que ha d'ingerir un adult mitjà, és a dir, agafa de referència 2000kcal per dia. La funció d'aquestes dades és representar en forma de % la quantitat de kcal que conté l'aliment per ració, per així, facilitar la visualització en referència al total de calories que s'han d'ingerir en un dia.


4. Porcions i al·lèrgens: Les porcions serveixen per tenir una idea o referència de la quantitat de racions que hi ha en l'envàs i també la ració mitjana que es sol ingerir. Els al·lèrgens, són de gran importància quan parlem de persones que pateixen alguna al·lèrigia alimentària, és per això, que garirebé sempre hi ha indicat si conté els ingredients/aliments més comuns que provoquen al·lèrgies, com és el cas dels ous, la llet i el gluten.


Ara, només us queda mirar les etiquetes abans de comprar els aliments i decidir la millor opció!




Comments


©2020 por Alimentació amb en David Miró. Creada con Wix.com

bottom of page